Jom cari dalam sensasi blog
Thursday, July 2, 2009
Kecur Liur..Resipi -Rendang Dendeng oleh Kak Yong
okay, resepi untuk redang dendeng.. *ari tu kakyong eja rendang dinding..* ejaan yang betui adalah dendeng bukan dinding... :p bahan-bahannya : cara membuatnya : itu sajer cara memasaknya.. sangat senangkan. Bahan2 pun tak lah complicated & susah nak cari. Serai kalo tak boh pun tak per.. tapi kalo nak bau wangi, boh le serai. Bau tu akan menambahkan lagi selera. Rendang dendeng ni boleh disimpan lama 2,3 hari tak perangat pun okay, tp simpan elok2 lah yer.. masuk dalam bekas yg bertutup & simpan dalam peti ais. Pasti reheat guna mikrowave. :D Daging tu boleh juga digantikan dengan ayam. Rebus ayam & ambil isinya.. cerai2 @ caik2kan macam buat soto tu. Boleh dimakan dengan nasi, roti, pasta... /hmm kakyong memang suka mempelbagaikan cara pemakanan.. boleh juga dibuat inti untuk sandwich bakar... buhsan lah jugak kan asyik sandwich inti sambal sardin jer. tapi kakyong dari kecik dah tengok mak & mak sedara masak ikut resepi ni.. heheh, resepi macam tak cukup bahan jer.. tp mudah & ringkas... yang penting daging tu harus 'dititik' @ diketuk @ ditumbuk guna lesung batu... nak makan pun senang.. bawang putih & lengkuas memang kakyong tak bubuh.. tak suka ade bau bawang putih dalam rendang dendeng... dan supaya tahan lama, make sure bahan kisar ditumis sampai hampir garing & naik bau.. jangan sampai hangus dah ler..
No Response to "Kecur Liur..Resipi -Rendang Dendeng oleh Kak Yong"
Leave A Reply